Căn bệnh đãng trí chóng quên của ông cụ cựu chiến binh

Bị lãng quên và tự lãng quên chính bản thân mình

Cụ ông sống bên nhà tôi, cụ là cựu chiến binh thời kỳ chống Mỹ, chinh chiến mãi tới tận thời kỳ Bắc xâm (năm 1979), cho đến khi đất nước hòa bình ổn định, cụ mới trở về quê nhà. Năm đó, cụ 44 tuổi.

Đất nghèo, dân nghèo, xây dựng lại từ đầu, một cựu chiến binh cống hiến cả thời trai trẻ cho Tổ quốc đâu đã được đền đáp gì. Cụ chật vật sống ngày qua ngày với những vết thương còn lưu lại bởi chiến trường khốc liệt, mà cứ trái gió trở trời lại nhức, lại đau.

Nhưng đó đã là gì so với cái lạnh mà xã hội từng bỏ quên cụ. Có lẽ đó là trường hợp hy hữu, nhưng là có thực. Một cựu chiến binh từng lăn lộn nơi sa trường súng đạn, mà khi trở về chỉ sống lặng lẽ khổ sở trong ngôi nhà vắng bóng chẳng còn ai. Vợ mất bệnh, bố mẹ không còn, con gái duy nhất lấy chồng xa. Đơn độc trong căn nhà ba gian, có lẽ cụ cũng chấp nhận số phận sống như vậy cho đến cuối đời. Con gái đôi ba tháng mới về với cụ được một lần, đòi đón cụ qua bên kia chăm sóc mà nhất quyết cụ thà chết không đi.

Nhưng có lẽ thấy cụ chưa đủ khổ, ông trời còn ép cụ nhận thêm cái bệnh đãng trí, lú lẫn, nhanh quên, người cứ đờ đi, nói chuyện cũng chẳng tỉnh táo minh mẫn nữa. Thậm chí, những chiến tích, những kỷ niệm năm xưa mà thường ngày cụ vẫn kể lại hào hùng cho đám trẻ nhỏ quanh nhà nghe, đến giờ cũng chỉ câu được câu mất. Cụ đã quên đi chính những quá khứ của mình. Năm đó, cụ khoảng gần 80 tuổi.

Con gái và hàng xóm

Phải đến khi bệnh tật rồi, mọi người mới quan tâm hơn đến cụ. Có lẽ là bất công, nhưng dù sao cuối cùng cụ vẫn có một điểm tựa. Con gái cụ khi ấy cũng ổn định con cái và bên nhà chồng, thương bố nhiều nên hay về hơn, mỗi lần về cũng ở lâu hơn. Và đương nhiên cụ vẫn chẳng chịu đi đâu hết – riêng điều này thì cụ nhớ lắm. Cụ cũng ít nấu cơm hơn, bữa được bữa mất, thành ra ăn uống chẳng có giờ giấc, chẳng đủ bữa mỗi ngày. Hàng xóm cũng hay qua thăm hỏi, giúp đỡ. Nhà tôi cũng thế, mỗi bữa ăn đều nấu dư ra một ít, mang sang mời cụ.

Thực ra, từ khi cụ mắc chứng đãng trí hay quên, tính tình cụ cũng thay đổi đi nhiều. Không còn vui vẻ hay cười, hay đùa trêu tụi trẻ đi học về qua nhà nữa, mà trở nên dễ cáu bẳn hơn, tính tình thay đổi thất thường, những bữa cơm nhà tôi mang sang mời, có hôm cụ nhận, có hôm cụ đuổi về, có hôm khi tôi mang sang thì cụ lại nói ăn rồi, con gái nấu cho rồi, trong khi hôm ấy cô con gái vẫn chưa về. Lũ trẻ ngày xưa hay ngồi nghe cụ kể chuyện thời kháng chiến, thì nay bỗng dưng sợ cụ, vì cụ hay quát, hay mắng chúng vô cớ…

Cựu chiến binh

Ông cụ cựu chiến binh 82 tuổi

Chữa bệnh cho bố – bài thuốc hoàn trí đơn gia truyền

Trong một dịp về với bố vào khoảng hơn nửa năm trước, cô con gái có ghé vào nhà tôi. Mọi lần cô cũng chỉ ngó đầu qua cổng chào và cảm ơn vài câu, Tết nhất vào ngồi thăm hỏi một lát rồi đi luôn, nhưng lần này, cô chủ động qua để nói chuyện. Cô cảm ơn gia đình tôi rất nhiều vì đã quan tâm chăm sóc bố cô thay những lúc cô không có ở đây. Rồi cuối cùng, cô khóc rất nhiều, gần như khóc trong tuyệt vọng, vì không biết bố có thể duy trì như vậy trong bao lâu nữa. Điều kiện cô không có nhiều, nhưng phận làm con, cô vẫn sẽ quyết tâm tìm thầy tìm thuốc chữa chạy cho bố đến cùng. Cô nhờ gia đình tôi có thể cùng giúp cô tìm biện pháp chữa bệnh cho ông cụ, vì càng ngày, cụ càng lú lẫn, dễ cáu giận và không chịu ăn uống gì.

Suy đi tính lại, tôi quyết định tìm hiểu thêm về căn bệnh của ông cụ bên nhà trước. Bệnh của cụ Y học gọi là bệnh teo não, bệnh suy giảm trí nhớ, sa sút trí tuệ, là bệnh rất phổ biến ở người già, không có gì lạ. Nhưng bệnh cũng nguy hiểm, tử vong rất nhanh, chắc chỉ trong vài năm. Bàn lên tính xuống, cuối cùng cả hai bên quyết định không đưa cụ đi bác sĩ, bởi bệnh này về cơ bản là không thể chữa được, chỉ phục hồi được phần nào mà thôi. Nếu phục hồi theo cách đi bệnh viện thì quá đắt đỏ, mà thực tình tác dụng cũng không chắc về đến đâu. Mọi người đều nhất trí tìm thầy tìm thuốc Đông y mà trị.

Căn bệnh người già này quả là khó chữa, đến nỗi mà chẳng có mấy bài thuốc đề cập đến. Tôi thì tìm kiếm cả ngày trên Internet, bố mẹ tôi thì hỏi han xung quanh, họ hàng, chẳng khả quan. Rồi đắn đo, rồi lựa chọn rồi suy tính mãi, tôi gọi cô con gái ông cụ qua nhà, nói cho nghe về bài thuốc (gần như là duy nhất tôi tìm được) có tên là Hoàn Trí Đơn của một trung tâm Nam dược mãi ngoài Hà Nội. Tôi đọc chi tiết những thông tin mà tôi tìm thấy có liên quan đến chứng bệnh của ông cụ và bài thuốc. Cô nghe xong cũng bán tín bán nghi, nhưng có lẽ đó là lựa chọn duy nhất.

Tôi tìm lấy số điện thoại của trung tâm kia, gọi điện tới nói tình hình rồi nghe họ tư vấn. Những tưởng tư vấn bán thuốc hoàn trí đơn thì chỉ có nói hay nói tốt, đâu ngờ trung tâm này lại cứ mắng khách xơi xơi, nói sao để cụ bệnh nặng vậy rồi mới tìm cách chữa, rồi sao không quan tâm chăm cụ nhiều hơn. Khi tôi hỏi về liệu trình và giá cả, thì được trả lời liệu trình gồm hai tháng, giá cũng không quá cao. Tôi thì tính là cứ mua một liệu trình về, cho cụ uống mà tác dụng thì tốt, không tác dụng thì tôi coi như biếu, chứ lắm khi thấy cô còn tội nghiệp hơn cả ông cụ. Nhưng khi hỏi mua một liệu trình, thì bên trung tâm nhất quyết không bán, chỉ bán một nửa liệu trình trước. Tôi chưa thấy chỗ nào bán hàng lạ như thế này. Họ chỉ nói thuốc hoàn trí đơn này là Đông y bào chế sẵn, không để lâu được, chỉ mua theo tháng một thôi. Tôi đành nghe theo và đặt mua thuốc dùng trong một tháng.

Trả lại người lính cụ Hồ – ông cựu chiến binh vui vẻ của ngày xưa

Thuốc được gửi về bưu điện xã, tôi ra lấy thay cô. Cô cũng quyết định xin nhà chồng ở lại thêm một tuần để chăm bố chu đáo hơn, và kèm cho cụ uống thuốc. Ngày hai lần thuốc, một trưa một tối, hai loại khác nhau. Được cái không mất công sắc thuốc vất vả, thuốc này đóng dạng tiện dùng trong gói luôn, chỉ mang ra là uống thôi (một loại pha với nước, một loại uống luôn).

Hết một tuần, cô phải trở về với nhà chồng. Bên nhà tôi nhận trách nhiệm sẽ chăm sóc ông cụ thay cô. Cả ba người bố – mẹ – tôi cứ luân phiên nhau qua nhà ông cụ mời cơm và cho uống thuốc. Được cái đợt này cụ không hay từ chối nữa, nhưng cũng chưa vui vẻ như ngày xưa, chỉ ậm ừ rồi ăn, uống thuốc rồi lại đi cắt giấy. Cụ có cái thú vui hằng ngày là cắt giấy gấp dán giấy quanh nhà, giống như là giết thời gian trong những ngày về già chờ đợi. Mà cụ cũng khéo tay lắm, toàn nhặt mấy thứ bỏ đi quanh nhà để làm đồ trang trí, rất đẹp mà chắc chắn.

Quay lại vấn đề uống loại bài thuốc Hoàn Trí Đơn kia, gia đình tôi thay cô con gái cụ chăm và cho uống thuốc đầy đủ được hơn một tuần, thì bỗng một ngày, tôi thấy tín hiệu vui từ ông cụ. Lần đó vào buổi trưa, tôi mang cơm sang mời, thì cụ lại ra cửa đón và cười rất tươi, còn nói cám ơn, giống y như cụ của thời gian trước đây vậy. Hôm đó, tôi quyết định ngồi lại luôn với cụ, chờ cụ ăn cơm. Cụ ăn đều, thỉnh thoảng ngẩng lên còn kể lể mấy thứ chuyện linh tinh, tâm trạng vui vẻ lắm. Tôi cũng khá bất ngờ, vì đã lâu không thấy con người này của cụ. Sau bữa ăn, tôi định lấy thuốc cho cụ uống, thì cụ gạt đi, nói để cụ làm, cụ nhớ được: trưa uống thuốc viên, tối uống thuốc pha với nước. Thậm chí cụ còn nhớ gói thuốc chia ba phần uống ba ngày. “Ngày nào cũng uống vậy làm sao mà tôi không nhớ được” – Cụ đã nói như thế đấy.

Tôi thấy tín hiệu vui quá, lập tức gọi cho cô con gái cụ. Cô mừng đến khóc trong điện thoại, tất tả thu xếp quay về luôn. Lần này, cô quyết ở lại dài ngày với bố, chăm đến khi bố khỏe trở lại thì thôi.

Chỗ thuốc còn lại dùng được hơn một tuần nữa, khi còn ít ngày, tôi có gọi lại cho trung tâm đặt mua thêm đợt thuốc mới cho đủ liệu trình. Vừa nhắc đến ông cựu chiến binh, họ nhớ ra luôn và thăm hỏi tận tình. Họ nói như vậy là hợp thuốc, hiệu quả khả quan rồi, dùng thêm đợt nữa cho chắc là tình hình tiến triển tốt. Khỏi thì không khỏi hẳn được, nhưng vui vẻ lạc quan, với đỡ lú lẫn đãng trí hơn thì có thể khẳng định. Tôi mừng quá đặt mua luôn và đưa cho cô để cho ông cụ uống nốt.

Kết thúc liệu trình hai tháng, hàng xóm nhà tôi đã có tiếng cười trở lại sau bao ngày u ám tưởng chừng như cứ thể lụi đi. Cô con gái thì vui không để đâu cho hết rồi, nhưng rồi cũng phải quay trở về nhà chồng với chồng với con. Cụ ông từ dạo ấy năng sang nhà tôi chơi lắm, cười nói vui vẻ, cảm ơn gia đình tôi rất nhiều. Cụ minh mẫn hơn, tay chân linh hoạt hơn, những bữa ăn cũng không cần nhờ gia đình tôi nữa. Có lần, cụ còn qua nhà gọi tôi ra, đưa cho một nắm tiền, nói là nhờ mua giúp thêm loại thuốc mà hồi đó cụ uống để cụ khỏi hẳn bệnh (cụ vẫn có ít lương người già và lương cho cựu chiến binh). Tôi cười xòa, nhưng vẫn gọi lại cho trung tâm để hỏi xem có dùng được như vậy không, thì họ nói thuốc này lành tính, thảo mộc, không tác dụng phụ gì hết, uống phòng bệnh thêm, bổ não thêm cũng không sao. Thế là chiều ý cụ, tôi cũng mua thêm cho cụ liệu trình nữa. Cụ phấn khởi, đợt này còn không cần ai dặn dò chỉ bảo, tự biết liều uống, tự biết loại thuốc giờ thuốc cụ thể luôn. Những đưa trẻ quanh nhà cũng không còn sợ cụ mỗi lần đi qua như ngày đó nữa, chúng thường ghé vào chơi cắt giấy, gấp giấy với cụ, coi như là cũng có tý chút thú vui cuối đời.

Năm nay, cụ 82 tuổi, vẫn còn minh mẫn.

Kim Ngân – Tạp chí cây thuốc Nam

Từ khóa trong bài:

 • Bài thuốc hoàn trí đơn
 • Hoàn trí đơn chữa mất trí nhớ
 • Don tri hoan
 • Hoàn trí đơn chữa bệnh chóng quên

BÌNH LUẬN (112)

 • phạm minh tiến

  Đug rồi, bố tôi, ông cũng có các triệu chứng y như thế này,suy giảm trí nhớ, xa sút trí tuệ, ông bị như như này luôn, dạo gần đây them 1 số triệu chứng như nói k tự chủ đượcấy. không biết dung thuốc này có hiệu quả không

  Trả lời
  • xuân tùng

   bệnh này không cứ là phải đi bộ độiđâu anh, mà nó là bệnh chung của các bác tuổi già, bố a năm này bn tuổi rồi.

   Trả lời
   • Nam

    Có đấy bác tùng, các cụ đi bộ đội cũng cóảnh hưởng của tiếng bom đạn, theo tôi nghĩ cóảnh hưởng

    Trả lời
    • xuân tùng

     Vâng, có thể thế, nhưng với triệu chứng trên thuốc hoàn tríđơn dung rấ tốt, bố tôi cũngđang dung, có các triệu chứng y nhưu thế

     Trả lời
   • Minh tiến

    bố tôi 72 tuổi rồi, trước cụ cóđi chiến tranh trong miễn nam , tôi nghe nói bệnh này khóđiều trị mà phải điều trị theo tây y

    Trả lời
    • xuân tùng

     Không phải đâu , bố tôi đi khám rồi, nhưng bác sĩ cho dung thuốc tây y dài ngày mà cóăn thua chó gìđâu, từ lúc tôi đọc thấy thuốc này mua thủ cho cụ dung mà thấy hiệu quả rõ rết luôn.sử dụng dài ngày cũng không sao, chẳngảnh hưởng gì tới sức khỏe cả

     Trả lời
 • đức mạnh

  Nói chung chả có gì bằng thực tếđâu các bác, các bác cứ mua về dung và cảm nhận thấy ngay, ban đầu tôi cũng k yên tâm, nhưng mua về sử dụng xong thì thất quá tốt.

  Trả lời
 • nguyễn thị vui

  Bô tôi dạo gần đây cũng mắc tình trạngđãng trí, hay quên, k vui vẻ như trước nuacw, tính tình thay đổi thất thường lắmý, ăm cơm rồi cũng nói là chưaăn , nói chung tôi rất mệt, có bác nào biết như thế có phải là bệnh teo não không

  Trả lời
  • tuấn vinh

   chị cứđưa bácđi khám đi là rõ nhất.cũng k loại trừ là bị teo não đâu

   Trả lời
  • thùy

   khả năng rất cao là teo não đó chị, bô tôi cũng đang có biểu hiện nhưu chị nói tôi đang rất là lo lắng không biết có phải cụ bị bệnh thần kinh không

   Trả lời
  • nguyễn thị vui

   Tôi cũng lo lắng lắm, không biết bị như thế có sử dụng đượcth uốc này trước không nhỉ

   Trả lời
  • Tâm

   được chị ơi, thuốc này có tác dụng điều trị các bệnh như chị kể đó, bà nhà tôi không khác gì bà nhà chị đâu, còn sợ hơn, ấy thế mà sử dụng khoảng được 2 tháng hoàn tríđơn tôi thấy cụ khác hắn ,các triệu chứng kia giảm dần trông thấy, chị cứ mua dung thử là biết.

   Trả lời
 • trinh thanh

  bố tôi năm nay 80 tuổi rồi, liệ có dung được thuốc này nữa không, biểu hiện trên thì có nhưng tôi sợ tuổi già k sử dụng được mà lại có tác dụng phụ thfi sao

  Trả lời
  • tramnguyen

   thuốc này là thảo dược bácạ, k có tác dụng phụđâu.sử dụng thoải mái k có tác dụng phụ gì hết

   Trả lời
 • khánh NV

  Các bácđã ai sửu dụng cho bố hoặc mẹ mình chưa, cho tôi xin ý kiến, tôi cũngđang phân vân, trên thì trường có nhiều thuốc quá, tôi không biết sử dụng thuốc nào cả.

  Trả lời
  • thu sương

   trên thị trường toàn là thục phẩm chúc nang thôi bac ạ, chỉ là hỗ trợ chú k điều trịddau

   Trả lời
  • ngô thanh an

   Tôi vùa đọc qua thuốc này, thuốc này là thuốc điều trị, k phải thực phẩm chức năng đâu, ta dung thuốc này được,nhiều thành phần và công dụng rất haty

   Trả lời
  • yến nguyễn

   mẹ bác bị gì?

   Trả lời
   • khánh NV

    mẹ tôi dạo gần đây hay bị suy giảm trí nhớ, hay quên,

    Trả lời
    • yến nguyễn

     thế thì bác cứ mua mà dung, thuốc này đặc trị mấy cái triệu chứng này, tôi cũng đang sử dụngđây, may quá có người e giới thiệu, tôi mới có triệu chứng là sử dụng luôn.

     Trả lời
 • bảo

  Tuoc nay co su dung cho nguoi tieu dương duoc khong.me toi bi hay quen và con bi ca tieu duong nua

  Trả lời
  • lan

   sử dụng được.mẹ anh bị tiểuđường nó cũng là nguyên nhan dẫn tới bệnh teo não hay quên, a nên dung cho mẹ a sớm là tốt nhất

   Trả lời
 • trần ninh

  Không biết các anh chị thế nào chứ, tôi giờ mất long tin về mấy sản phảm như thế này lắm, treo đầu dê bán thịt chó, mua về chả có tác dụng gì,chẳng có nguồn gốcởđâu, khi gọi lại hỏi thì bảo không biết

  Trả lời
 • 一 番 痩せる 食べ物

  Can I use your phone? 痩せ られる 方法

  Trả lời
 • ベストケンコー トリキュラー

  I’d like to cancel this standing order http://piapmd.com/jid141

  Trả lời
 • ダイエット 成功

  Do you know what extension he’s on? http://piapmd.com/jid27

  Trả lời
 • ばいあぐら 女性用 効果

  We’d like to offer you the job http://piapmd.com/jid97

  Trả lời
 • ばいあぐら 処方 町田

  I’m about to run out of credit ピル 通販 マーベロン オオサカ

  Trả lời
 • Starex Labs Garcinia

  Hello! I could have sworn I’ve visited this web site before
  but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me.

  Anyhow, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll
  be bookmarking it and checking back regularly! http://socialnetwork.stock-options-picks.com/blogs/viewstory/39616

  Trả lời
 • ピル 通販 トリキュラー 楽天

  I came here to work ピル 通販 口コミ

  Trả lời
 • シアリス100通販

  Who do you work for? http://piapmd.com/jid201

  Trả lời
 • 置き換え ダイエット
  Trả lời
 • 成功 ダイエット
  Trả lời
 • Keto Firm Forskolin Review

  It’s in reality a nice and useful piece of information. I’m satisfied that
  you simply shared this useful information with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. http://www.mega-mir.com/bitrix/redirect.php?event1=mega-mir&event2=gkeuropa&goto=http://antidystopia.com/wiki/Most_Popular_Weight_Loss_Supplement_For_Women

  Trả lời
 • 短期 ダイエット 成功

  I’d like to open a personal account ゼナドリン

  Trả lời
 • Radiantly Slim Diet

  Some truly prize posts on this web site, saved to bookmarks. http://chatfrance.com.free.fr/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=HildaDowde

  Trả lời
 • ばいあぐらジェネリック 副作用

  I’d like to withdraw $100, please 脂肪 分解 サプリ

  Trả lời
 • ばいあぐら ジェネリック 通販 薬楠

  Cool site goodluck 🙂 個人輸入 関税 送料

  Trả lời
 • バイアグら 通販 ジェネリック

  When can you start? 即効 ダイエット

  Trả lời
 • ed薬 効果 比較
  Trả lời
 • ばいあぐら 通販 ジェネリック
  Trả lời
 • Harris

  I’d like to open a business account viagra fine brevetto Some websites require users to verify their age, but many offer free and unrestricted access to any visitors. The Authority for Television on Demand (Atvod), which regulates UK websites hosting videos, has drawn up plans to act against sites operating in this way, the paper reported.

  Trả lời
 • Mathew

  I’d like to cancel this standing order best buy on generic viagra During its 1970s and 1980s heyday, the Forum hosted NBA basketball championships and top-billed rock and pop concerts, but its star faded after the Lakers and Kings moved to the new Staples Center in 1999.

  Trả lời
 • Sylvester

  History buying viagra in canada online “Hang Lung Group and Hang Lung Properties wouldlike to set the record straight and state that the two companieshave no knowledge of the aforesaid talks or deal,” it said in astatement. “They have neither approached IDB Development for thepurchase nor have they had any intention to take up shares inClal Insurance.”

  Trả lời
 • Alyssa

  Could I have an application form? can you buy viagra in canada “His discussion of the delivery or non-delivery of the S-300 missiles is implicitly, directly linked to this question about what’s happened on chemical weapons,” adds Collins, now the Russia program director at the Carnegie Endowment. “This is an implicit warning here, that right now the anti-aircraft system is on hold, but you should not take that for granted if there is a unilateral action by the U.S. against Syria.”

  Trả lời
 • Darrick

  Another year when does viagra go generic in the us To avoid the prospect of Britain having different sovereigns in different countries, the Succession to the Crown Act has to be accepted in each of the 15 Commonwealth realms where the Queen is head of state. But just three of the 15 have so far given assent.

  Trả lời
 • Timmy

  This is the job description how to buy viagra in canada yahoo French police seized 2,866 pounds of pure cocaine carried on an Air France passenger plane from Caracas as well as 881 pounds transported by truck, Journal Du Dimanche reported, citing comments by prosecutors in Nanterre Saturday.

  Trả lời
 • Danial

  Where did you go to university? best time to take viagra before or after a meal “There’s going to have to be some days combined,” Belichick said. “Today is definitely a finish-up-the-Bills day. That’s part of Monday, and skip Tuesday, so you definitely get into Wednesday today. Start our scouting reports, turn the page and get into the Jets. Tuesday and Wednesday will be some combination of Thursday, Friday and Saturday.”

  Trả lời
 • Brett

  I enjoy travelling pills that work like viagra These are people with a political axe to grind, and they won’t let a lack of support from the nine out of ten teachers they represent prevent them from doing all they can to frustrate reform and embarrass the Government.

  Trả lời
 • Jamaal

  We went to university together cheap viagra for women Dr Haak says: “None of the dynamic changes we observed could have been inferred from modern-day genetic data alone, highlighting the potential power of combining ancient DNA studies with archaeology to reconstruct human evolutionary history.” The international team has been working closely on the genetic prehistory of Europeans for the past 7-8 years and is currently applying powerful new technologies to generate genomic data from the specimens.

  Trả lời
 • Levi

  What do you like doing in your spare time? how do you buy viagra in uk “What limits our imports is the fact a vast majority of our(soy) crush is away from the coast. So you have to import andthen you have to move it in from the door, up to where the crushplants are. It’s not cheap, and it takes time,” said Anne Frick,senior oilseeds analyst at Jefferies Bache in New York.

  Trả lời
 • Larry

  The United States sildenafil viagra Iberdrola said it paid 79 percent more in taxes and leviesin the six months to June versus a year earlier, reflecting anew generation tax in Spain and energy efficiency programmes inBritain, where it owns Scottish Power.

  Trả lời
 • John

  I’m sorry, I’m not interested cheap viagra pills from india According to unnamed people “familiar with Apple’s plans,” the company has allegedly started “aggressively” hiring new employees for the “iWatch” project over the past few weeks. While the exact makeup of the kinds of employees that Apple’s looking for is unknown, it’s been said – by one of the unnamed sources – that Apple has apparently encountered some engineering problems that it hasn’t been able to overcome on its own.

  Trả lời
 • Jamel

  Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? can u take viagra if u have high blood pressure Girardi indicated that Hughes’ spot in the rotation was not in jeopardy despite his 0-3 record and 6.08 ERA in his past five starts, though the manager stressed that the righthander must find a way to pitch better.

  Trả lời
 • Mariah

  I like it a lot what is the maximum dosage of viagra per day How these variables interact is where the subtleties arise. Very low earners, who never exceed the threshold above which repayments are made (currently £21,000), pay nothing. They would clearly have lost out had they paid up front for their tuition and other costs. And at the other end of the scale, high-flying graduates who launch straight into well-paid law, accounting or banking jobs should also do relatively “well”. This is because although they will have to repay the sums they borrowed, their rapid rate of repayment will mean less interest accumulates on the debt.

  Trả lời
 • Brant

  Thanks for calling can you buy viagra in koh samui The former New England Patriots tight end is charged with the June 17 shooting death of Odin Lloyd, a semi-professional football player, in an industrial area near Hernandez’s home in North Attleborough, Massachusetts. The case has attracted intense media interest.

  Trả lời
 • Jayden

  I’ll put her on pfizer viagra price in pakistan Gone were the boos and moans of the Oval Test, with these two sides providing an entertaining match as a quick pitch perfectly suited to Twenty20 cricket yielded 458 runs, with England making a credible fist of an impossible run chase to record their second highest score in this format.

  Trả lời
 • Everette

  Are you a student? what can i take to make viagra work better Even after five decades of population flight that has cutthe city’s population by almost two-thirds, Detroit remains oneof America’s biggest sports towns. Its four major pro franchiseshave 23 championships among them. Only four North Americancities have more. All its teams have made playoffs runs in thepast five years.

  Trả lời
 • Rachel

  We need someone with experience citalopram viagra A camper-van owned by the late actor and motorcycle enthusiast is coming up for auction this week. While it’s no Porsche or muscular motorcycle, and we’d dare you to try any of McQueen’s outrageous jumps or stunts on this clunky thing, the custom Chevrolet camper could fetch a pretty penny at auction.

  Trả lời
 • Ông nội mình cũng hay quên lắm, nhiều tuổi lũ lẫn

  Trả lời
 • Quyên

  Bài thuốc hay quá, đúng là tin vui cho những người già bị đãng trí

  Trả lời
 • Roland

  I’ve come to collect a parcel viagra and cialis taken together This is a larger invasion than when Hitler invaded Poland, France and Russia combined, and just as damaging. Germany invaded Poland in 1939 with 1.5 million troopers. It invaded France in 1940 with less than 2 million troopers. It invaded Russia in 1941 with 4 million troopers.

  Trả lời
 • Timothy

  I’d like to cancel this standing order how to buy viagra in uk over the counter The surgery involves drilling small holes through the skull to remove old blood. In a three-paragraph statement Saturday night that raised more questions than answers, her doctors attributed the injury to a still unexplained blow to her head that she suffered on August 12. That would have been the day after a primary vote showed a significant drop in support for ruling party candidates, despite her intensive campaigning.

  Trả lời
 • Alejandro

  Did you go to university? how long does a headache last after taking viagra WASHINGTON, July 23 (Reuters) – U.S. lawmakers clashed overSyria, Afghanistan and government spying on Tuesday as the Houseof Representatives began debating a $598 billion defensespending bill for 2014, including a Pentagon base budget of $512billion and $86 billion for the Afghan war.

  Trả lời
 • Angel

  I’ll text you later what does viagra do to men “Following the agreement of its board earlier today in Shanghai, we are entering into negotiations with Infratil for the potential acquisition of Prestwick Aviation Holdings Limited and its subsidiaries.

  Trả lời
 • Julio

  I like it a lot generic viagra made in india is it ok A strong financial sector underpinned the market. WestpacBanking Corp was the highlight of the morning session,climbing 2.3 percent after acquiring Lloyds Banking Group’s Australian businesses for A$1.45 billion.

  Trả lời
 • Orval

  good material thanks does generic viagra require a prescription “This planet has been studied well in the past, both by ourselves and other teams,” says author Frederic Pont of the University of Exeter. “But measuring its colour is a real first — we can actually imagine what this planet would look like if we were able to look at it directly.”

  Trả lời
 • Curtis

  I love the theatre viagra vs. cialis vs. levitra which is best In undisputed comments in the same report, Ma described theChinese government as “terrific” and downplayed the significanceof Internet censorship. But his disputed comments on theTiananmen crackdown, a symbol for human rights campaigners ofBeijing’s intolerance of free speech, drew the biggest reaction.

  Trả lời
 • Timmy

  Very interesting tale japanese viagra Some in Whitehall are already wondering if it wouldn’t be better, clearer and more honest to switch to a full-blown American-style system, where senior civil servants become political appointees, with naked party loyalties. The drawback is that a change of government would still see them all replaced, meaning that the policy expertise built up over years would be lost.

  Trả lời
 • Kieth

  What sort of music do you like? do you need a prescription to buy viagra in spain If an EMP attack were to occur, 70 to 90 percent of the population would be at risk, according to the EMP Caucus, a group dedicated to preparing the U.S. against such attacks. In addition to the causalities, those relying on medications, especially refrigerated drugs like insulin, would face grave circumstances.

  Trả lời
 • Marcel

  I’m originally from Dublin but now live in Edinburgh how effective is expired viagra “There’s always some amount of judgment. It’s a balancingact between what will hold the train and what is operationallyfeasible,” said Rob Mangels, senior mechanical associate at R.L.Banks & Associates and a locomotive engineer and trainer.

  Trả lời
 • Lifestile

  How do you spell that? viagra dealers Last year, Gulf Capital, an Abu Dhabi-based private equityfirm, put its majority-owned oil and gas services firm, GulfMarine Sevices, on the block, hoping to raise about $500 millionbut the sale talks collapsed over valuation.

  Trả lời
 • Gilberto

  Could you send me an application form? can you take viagra with high blood pressure pills But critics see the self-defense law as emblematic of racial bias and unequal justice in America, since some studies have shown that defense claims made under the law are far more likely to be successful when the victim is black.

  Trả lời
 • Cristopher

  What’s the last date I can post this to to arrive in time for Christmas? premature ejaculation viagra The case began when Manuel de Jesus Ortega Melendres, a Mexican tourist in the United States legally, was stopped outside a church in Cave Creek where day laborers were known to gather. Melendres, the passenger in a car driven by a driver who is white, claimed that deputies detained him for nine hours and that the detention was unlawful.

  Trả lời
 • Devin

  I support Manchester United is it safe to purchase viagra online The 2010 Dodd-Frank Wall Street reform law requires thedisclosures and gives the SEC little wiggle room for changesdemanded by critics. Still, the SEC tried to minimize compliancecosts by giving companies flexibility in methods of calculatingthe total compensation of employees.

  Trả lời
 • Wilbert

  Very Good Site how long do viagra tablets take to work After 22 years of marriage and countless rumors of a split, Kris and Bruce Jenner have called it quits. The couple confirmed that development to E! News following months of speculation that a spin-off was inevitable.

  Trả lời
 • Adrian

  I work for myself one half viagra and 20 units trimix The Dodgers’ biggest opportunity came in the sixth. They closed to within 2-1 and loaded the bases with one away. But St. Louis reliever Seth Maness got A.J. Ellis to bounce into an inning-ending double play.

  Trả lời
 • Forrest

  Very interesting tale can i buy viagra over the counter in the philippines In addition, he said, there were questions over whether any of the crimes Mr Calovskis is alleged to have committed actually took place on US soil. The trans-national nature of much cyber crime would make it hard to prove his involvement, wrote Mr Rinkevics.

  Trả lời
 • Ramiro

  Do you know what extension he’s on? cheap viagra no script perth When it comes to beauty and strength and the ability to make all the birds send out their alarm calls and all the smaller mammals make a dash for pastures new, the otter has perhaps only one equal – the jaguar, which was the other purpose of our visit to the Rio Jofre.

  Trả lời
 • animal onesies for babies

  I always used to study piece of writing in news papers but now as I am a user of internet therefore from now I am using net for content, thanks to web.
  animal onesies for babies https://zenaidaelftman.nloja.com/when-getting-onesies-for-adults-online-tips-to-adhere-to/

  Trả lời
 • zip up animal onesies

  It is truly a great and helpful piece of information. I’m happy that you shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.
  zip up animal onesies http://willianfulop.blogolink.com/billet/things-to-consider-when-buying-onesies-for-grownup-for-the-very-first-time-110092.html

  Trả lời
 • Graham Gieseke

  Thank you for another informative web site. The place else could I get that type of information written in such an ideal means? I’ve a mission that I am simply now operating on, and I have been at the glance out for such info.

  http://blacksmithuk.com//index.php?action=profile;u=26235

  Trả lời
 • offwhite

  I enjoy you because of every one of your hard work on this website. My mother enjoys making time for investigation and it is obvious why. I notice all relating to the powerful way you give insightful items through the web blog and therefore improve response from website visitors on this idea plus our daughter is undoubtedly being taught a whole lot. Have fun with the rest of the year. You are performing a fantastic job.
  offwhite http://www.offwhite.us.com

  Trả lời
 • adidas ultra

  I am glad for commenting to let you know what a helpful experience my wife’s daughter found visiting your web site. She discovered lots of things, including what it’s like to have an ideal teaching mindset to make other people completely know precisely certain impossible things. You actually did more than our desires. Thank you for delivering those powerful, trustworthy, explanatory and in addition unique guidance on that topic to Tanya.
  adidas ultra http://gtiny.me/ultrausc

  Trả lời
 • air max 90

  I really wanted to jot down a quick word in order to thank you for all of the remarkable ways you are giving out on this site. My extensive internet research has now been compensated with really good know-how to go over with my friends. I would repeat that many of us readers are really endowed to exist in a really good community with very many special individuals with helpful secrets. I feel extremely happy to have seen your entire webpage and look forward to many more brilliant times reading here. Thanks again for all the details.
  air max 90 http://www.nike-airmax90.us.com

  Trả lời
 • Adidas NMD XR1 Sapphire

  I definitely wanted to develop a note so as to thank you for all of the splendid solutions you are sharing here. My particularly long internet research has at the end been rewarded with good quality know-how to go over with my two friends. I would claim that many of us site visitors are unquestionably lucky to live in a fantastic site with so many lovely people with very helpful tips. I feel very grateful to have used the web page and look forward to tons of more fun minutes reading here. Thanks once more for everything.
  Adidas NMD XR1 Sapphire http://www.adidas-nmds.us.com/adidas-nmd-xr1-sapphire-p-522.html

  Trả lời
 • goyard handbags

  I want to convey my passion for your kind-heartedness supporting those who require help with this particular field. Your personal commitment to getting the message all over ended up being surprisingly interesting and has in most cases enabled some individuals much like me to get to their desired goals. The invaluable facts signifies so much a person like me and still more to my fellow workers. Thanks a ton; from all of us.
  goyard handbags http://www.goyardhandbags.us.com

  Trả lời
 • bape hoodie

  I actually wanted to jot down a brief remark in order to express gratitude to you for the amazing items you are writing on this site. My considerable internet research has finally been rewarded with excellent details to go over with my companions. I would suppose that many of us site visitors are very lucky to dwell in a useful website with so many perfect individuals with very beneficial tactics. I feel rather grateful to have seen the web site and look forward to really more enjoyable minutes reading here. Thank you once again for all the details.
  bape hoodie http://www.bape-hoodie.us.com

  Trả lời
 • moncler jackets

  My husband and i ended up being very cheerful when Ervin could conclude his survey via the precious recommendations he gained in your web page. It is now and again perplexing just to be offering points many people may have been making money from. Therefore we do understand we have got the blog owner to be grateful to for this. The most important explanations you’ve made, the easy site menu, the relationships your site assist to engender – it is many overwhelming, and it’s really facilitating our son and the family understand that situation is enjoyable, which is certainly truly serious. Many thanks for all!
  moncler jackets http://www.monclerjacketsale.us

  Trả lời
 • john wall shoes

  Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily splendid possiblity to check tips from here. It can be very excellent and as well , packed with amusement for me and my office colleagues to search your website the equivalent of three times in one week to see the fresh things you will have. And lastly, we’re certainly motivated considering the powerful inspiring ideas served by you. Certain 2 points in this article are completely the most impressive we have had.
  john wall shoes http://www.johnwall-shoes.us.com

  Trả lời
 • curry 4

  My husband and i got very lucky when Jordan managed to finish off his investigation by way of the ideas he got through the blog. It’s not at all simplistic to just choose to be giving out solutions which usually the others may have been trying to sell. So we fully understand we have got the website owner to be grateful to because of that. The specific illustrations you have made, the easy web site menu, the friendships you help create – it’s got mostly extraordinary, and it is assisting our son and our family know that this content is thrilling, which is pretty vital. Many thanks for all the pieces!
  curry 4 http://www.curry4.us.com

  Trả lời
 • hogan outlet

  Thank you for your entire work on this website. My mom enjoys working on investigation and it’s easy to see why. A number of us hear all concerning the compelling way you convey vital tricks on the website and therefore encourage response from others on the concern and my girl is truly starting to learn so much. Enjoy the rest of the new year. Your doing a wonderful job.
  hogan outlet http://www.hoganoutletonline.us.com

  Trả lời
 • red bottoms

  I wanted to put you this very little remark to thank you again for these precious methods you’ve shown here. It has been really seriously generous with you to make openly all some people would have offered for an ebook to end up making some profit for their own end, mostly since you might have tried it in the event you decided. These tactics also served like the easy way to comprehend other people online have the identical interest just like my very own to see a little more on the topic of this issue. Certainly there are many more pleasant opportunities up front for many who read carefully your blog post.
  red bottoms http://www.redbottom-shoes.us.com

  Trả lời
 • moncler outlet

  I just wanted to write a brief message so as to express gratitude to you for all the superb ways you are giving out on this website. My time-consuming internet research has at the end been recognized with wonderful ideas to go over with my visitors. I ‘d suppose that we website visitors are quite fortunate to be in a really good community with very many awesome people with good plans. I feel truly fortunate to have seen your entire weblog and look forward to tons of more brilliant minutes reading here. Thanks once again for all the details.
  moncler outlet http://www.monclersoutlet.us.com

  Trả lời
 • kd shoes

  Thank you a lot for giving everyone an extremely breathtaking chance to read from this website. It really is so nice plus full of a great time for me and my office peers to search your site minimum 3 times in a week to read the new guides you have got. Of course, I’m so actually pleased with your incredible suggestions served by you. Selected 4 facts on this page are undoubtedly the best we have had.
  kd shoes http://www.kd-10.us

  Trả lời
 • paul george shoes

  My husband and i ended up being quite lucky that Peter managed to do his web research from your precious recommendations he came across in your web site. It’s not at all simplistic to just always be freely giving information and facts that many a number of people have been selling. And we keep in mind we’ve got the writer to thank for this. All of the explanations you have made, the easy blog navigation, the relationships you will give support to foster – it’s everything fantastic, and it is letting our son in addition to us feel that the subject matter is fun, and that is especially vital. Thanks for the whole lot!
  paul george shoes http://www.paulgeorgeshoes.us.com

  Trả lời
 • links of london

  I would like to show appreciation to the writer just for bailing me out of such a crisis. Just after looking through the world-wide-web and seeing tips that were not productive, I thought my entire life was over. Being alive without the presence of approaches to the issues you have solved by way of your main website is a crucial case, as well as the ones which could have in a negative way affected my career if I hadn’t noticed the website. Your own capability and kindness in dealing with everything was very helpful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t discovered such a subject like this. I’m able to at this point relish my future. Thanks a lot so much for your impressive and effective guide. I won’t hesitate to refer your blog to any person who will need guide about this issue.
  links of london http://www.linksoflondonus.com

  Trả lời
 • goyard tote

  I simply wanted to thank you so much again. I am not sure what I could possibly have handled in the absence of the type of tips provided by you on this industry. It was before a real scary matter for me, however , taking a look at the very professional strategy you managed that took me to leap over happiness. I am just happy for the service and then believe you comprehend what an amazing job you were putting in teaching most people through your web page. Most likely you haven’t come across all of us.
  goyard tote http://www.goyard-handbags.us.com

  Trả lời
 • nike hyperdunk

  Thanks so much for giving everyone an exceptionally pleasant chance to read in detail from this web site. It can be very superb plus full of a great time for me and my office mates to search your website not less than thrice in 7 days to read through the latest guides you have. And indeed, I am just actually motivated concerning the attractive secrets you give. Some 3 facts in this article are clearly the simplest we have had.
  nike hyperdunk http://www.nikehyperdunk2017.us.com

  Trả lời
 • adidas superstar shoes

  I wanted to compose you that very small remark to finally thank you again for your personal pleasing techniques you’ve documented in this article. This has been simply strangely open-handed of people like you to provide without restraint precisely what a lot of folks could possibly have supplied as an electronic book to generate some bucks on their own, most importantly seeing that you might have tried it if you ever desired. The things in addition worked to become a great way to fully grasp that most people have the identical passion really like my own to learn a little more with regards to this issue. I am sure there are thousands of more pleasant sessions up front for individuals who look into your site.
  adidas superstar shoes http://www.adidassuperstar.org.uk

  Trả lời
 • Wealth Link Credit 富通信貸 » 結餘轉戶

  除一般大型屋苑外,村屋、丁屋、唐樓、附有租約之物業、車位、工商樓宇及舖位等均接受按揭申請,亦接受高樓齡物業的按揭申請。

  http://wealthlink.hk/?page_id=136

  Trả lời
 • 毛孔洞

  一天兩次,早晚使用三步驟倩碧保濕潔膚水,加強水分防護屏,重現容光煥發。

  https://skinac.com/tag/毛孔洞

  Trả lời
 • michael kors outlet

  I have to express my appreciation for your kindness supporting all those that require guidance on this one subject. Your personal commitment to passing the solution up and down had become rather valuable and have continually encouraged somebody just like me to reach their ambitions. Your own valuable useful information denotes so much a person like me and still more to my peers. Many thanks; from everyone of us.
  michael kors outlet http://www.michaelkors-outletonlines.us.com

  Trả lời
 • nike air max 270

  Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily superb chance to read from this site. It can be very pleasant plus packed with fun for me and my office co-workers to visit the blog at the least 3 times in one week to study the new tips you have. And definitely, I’m also actually motivated concerning the impressive ideas you give. Some 2 areas in this article are definitely the most impressive we have all had.
  nike air max 270 http://www.airmax270.us.com

  Trả lời
 • 全港首部 Venus Fiore閨密儀 RF射頻 私密緊緻療程

  ORION是一部擁有三重長脈衝 755nm/1064nm/532nm的激光儀,提供專業和最新的技術,強調其穩定性和便利性的能力。另外,最佳的參數是基於各種臨床結果提供的。三長脈衝激光系統 -Long pulsed Nd:YAG (1064nm) -Long pulsed Alexandrite (755nm) -Long Pulsed KTP (532nm) 先進技術 – 氣冷卻系統(ACD) – 智能面板 – 三波長 – 高電源 應用 -Long pulsed Nd:YAG (1064nm)●脫毛●嫩膚●血管病變●腿部靜脈曲張●痤瘡●灰指甲●疣-Long pulsed Alexandrite (755nm)●脫毛●美白肌膚●色素性病變●黑頭●黃褐斑●疤-Long Pulsed KTP (532nm)●血管病變●酒渣鼻●色素性病變●太陽雀斑●美白肌膚●鮮紅斑痣●血管瘤

  http://cosmedicbook.com/treatments/info/全港首部-Venus-Fiore閨密儀-RF射頻-私密緊緻療程

  Trả lời
 • air max

  My wife and i have been very lucky Peter managed to finish off his investigation from your precious recommendations he made through your web site. It’s not at all simplistic to simply be handing out tips which a number of people might have been making money from. And we also understand we now have the writer to give thanks to because of that. All of the illustrations you’ve made, the straightforward website menu, the relationships you can aid to foster – it’s most wonderful, and it is letting our son and our family reckon that that concept is cool, and that’s pretty essential. Thank you for all the pieces!
  air max http://www.air-max.us.com

  Trả lời
 • adidas yeezy

  I want to express my affection for your kind-heartedness supporting men and women who require assistance with this one area. Your real dedication to passing the message up and down appears to be rather functional and has really made folks like me to realize their objectives. Your own useful recommendations indicates so much a person like me and further more to my office colleagues. Thanks a ton; from everyone of us.
  adidas yeezy http://www.adidas-yeezys.us.org

  Trả lời
 • air jordan 11

  I and my guys were actually digesting the good key points located on your site while quickly I had an awful feeling I had not expressed respect to the web blog owner for those techniques. My young boys had been certainly excited to study all of them and have now really been enjoying them. Many thanks for indeed being indeed kind as well as for having such really good subjects most people are really desirous to discover. Our sincere apologies for not saying thanks to sooner.
  air jordan 11 http://www.jordan11retro.us.com

  Trả lời
 • fenty puma

  I am glad for commenting to let you know what a fantastic encounter my cousin’s child enjoyed going through your blog. She came to find plenty of pieces, including how it is like to have a marvelous coaching mindset to make the rest with ease completely grasp a variety of complex topics. You actually did more than visitors’ expectations. I appreciate you for presenting these warm and friendly, dependable, educational as well as fun thoughts on your topic to Emily.
  fenty puma http://www.fentypuma.net

  Trả lời
 • ultra boost 3.0

  I simply wished to appreciate you once more. I’m not certain the things I would’ve implemented in the absence of those advice documented by you directly on that area. It previously was a traumatic condition in my position, but understanding your professional form you managed it made me to leap over contentment. I am just grateful for the help and hope that you recognize what a great job your are putting in teaching the rest through the use of your web page. I’m certain you have never encountered any of us.
  ultra boost 3.0 http://www.ultraboost.us.com

  Trả lời
 • yeezy boost 350

  I in addition to my guys ended up following the good guides on the blog and so immediately got a horrible suspicion I never expressed respect to you for those strategies. All the boys ended up absolutely warmed to see them and already have in reality been tapping into those things. Thanks for really being quite helpful as well as for using such cool information millions of individuals are really desperate to discover. My sincere regret for not expressing appreciation to you sooner.
  yeezy boost 350 http://lovebyt.es/yzyboostus

  Trả lời

Bình Luận của bạn